1310

De verloofde van mijn vrouw

Als je getrouwd bent en er ook nog een verloofde op na houdt in het verre Canada omdat zijn vader je iedere maand 1000,- gulden stuurt, kom je voor een onverkwikkelijke situatie te staan, als die verloofde met z;'n ouders plotseling naar Nederland komt. 

Op het bewuste moment was de vrouw in kwestie, Hella, niet thuis. Ook haar man, dokter Theo Schippers was niet thuis. Hij speelde die avond voor Weense kelnerin op een feestje van artsen. Het was oppas Henk Emmerik, een vriend van Theo, die in eerste instantie met het probleem van het onverwachte bezoek te maken kreeg. 

Het laat zich raden dat hierop de meest lachwekkende situaties ontstonden, die zorg droegen voor een heerlijk ontspannen avond bij de dolle klucht, die toneelvereniging 't Scherm haar publiek vrijdagavond 24 en zaterdagavond 25 oktober 1986 in het Verenigingsgebouw 'serveerde'.

Dat Henk Emmerik die avond oppaste was een toevallige samenloop van omstandigheden, want eigenlijk zou Mathilde, de huishoudster, oppassen. Zij was echter plotseling verhinderd. De kennismaking met Mathilde bracht de nodige hilariteit teweeg omdat ze de knecht van slager Kwaadvlieg een oorvijg had verkocht toen deze haar een taaie koeistaart had verkocht in plaats van een malse biefstuk. Slager Kwaadvlieg noemde zij een uitgedroogde koeiekop en op zijn beurt noemde hij haar 'oude vrijster'. De 'oude vrijster' werd op uitstekende wijze neergezet door Mien Blokhuis, zodra zij het toneel opkomt heeft ze de lachers al op haar hand. 

Mathilde blijkt echter helemaal geen oude vrijster te zijn, want ze heeft een kind het leven geschonken. Het werd grootgebracht bij pleegouders en wilde na dertig jaar haar moeder wel eens ontmoeten. Tijdens het avondje oppassen werd Henk ook met Fransje, de dochter van Mathilde geconfronteerd. Henk besloot zich maar als dokter Schippers uit te geven om op die wijze de situatie te redden. Oom en tante uit Canada vonden het maar een vreemde zaak dat hun nichtje niet alleen in een huis woonde. Omdat Hella niet thuis was, besloten ze maar te blijven slapen. Zoonlief Toby bleek een verwend 'kind' te zijn en gaf Henk opdracht hem uit de kleren te helpen, waarna hij zich op de bank te slapen legde. Terwijl iedereen in diepe rust was moest Henk ervoor zorgen dat de baby van Hella en Theo zich kalm hield. 

Als Hella de volgende morgen thuis komt schrikt ze van haar verloofde, die er bepaald niet vlot uitziet en haar met knipperende ogen bekijkt. Intussen komt ook dokter Schipper thuis. Hij heeft z'n kleding als Weense kelnerin nog aan en draagt ook nog een pruik.  Om de situatie te redden geeft hij zich uit voor huishoudster Mathilde. Op voortreffelijke wijze weet Hans Langhout deze dubbelrol neer te zetten. Hij is beslist een grote aanwinst voor 't Scherm. 

Hoe goed hij Mathilde neerzette bleek wel uit het feit dat oom Charly Thomson wel wat in haar zag. Dokter Schippers speelde het spel mee en wist Charly een prachtig collier te ontfutselen. Met oom Charly, gespeeld door Henk Moesbergen, was het ook lachen geblazen. Zeker toen hij in nachtgoed over het toneel liep. Af en toe gooide hij er wat Engels tussendoor.  Vooral het I'am sure about' klonk lachwekkend. 

Z'n pientere en scherpzinnige vrouw Cathy, gespeeld door Alie Westerhoudt, had niet in de gaten dat Henk geen arts was. Toen ze hem consulteerde, adviseerde hij haar om koude zitbaden te nemen. Tot zijn genoegen volgde ze dit advies op. Fransje, de dochter van Mathilde, had het wel vlug door dat Henk geen arts was; nadat hij haar tijdens z'n onderzoek had gekust wilde ze niets meer van hem weten. Fransje werd gespeeld door Gerda Koudijs. Oom en tante uit Canada hielden vast aan hun plan dat Hella met hun zoon Toby zou moeten trouwen. Er werden zelfs verlovingsringen gekocht. Toby, een diepzeeduiker kon alleen maar denken in vissenliefde en zag het eigenlijk helemaal niet zitten om met Hella te trouwen, temeer omdat hij daardoor een geweldige excursie zou mislopen. 

Jan van den Pol wist met zijn rol van Toby, een diepzeemaniak neer te zetten die niets van vrouwen wilde hebben. Intussen werd dokter Theo het zat om nog langer voor Mathilde te spelen en vond dat hij zijn rol van arts en echtgenoot maar weer eens op moest nemen. Tante Cathy was weg van hem en vond hem een goede kandidaat voor nicht Hella. Oom werd min of meer door 'Mathilde' gechanteerd met de avances die hij haar gemaakt had, zodat hij uiteindelijk ook ermee in kon stemmen als Hella met Theo zou trouwen. De maandelijkse 1000,- gulden zou hij dan blijven sturen. Hij zou dit bedrag zelfs verdubbelen als er een baby kwam. Deze was er echter al, dus werd hij meteen voor een voldongen feit gezet. Toen tante Cathy erachter kwam dat Henk geen arts was, moest die het nog wel ontgelden met z'n koude- zitbadenadvies. Gelukkig had Henk, good-old Dinus van der Linde, zijn Fransje weten te vinden. Bleef over nog één probleem en dat was de echte Mathilde en de slager die telkens z'n gram kwam halen over de oorvijg. Janus Kwaadvlieg, of te wel Krijn Bouman bekeek uiteindelijk Mathilde met andere ogen en beiden sloten vrede. Janus zag wel wat in Mathilde en besloot haar ten huwelijk te vragen.

En zo kwam alles toch nog goed en kreeg de klucht een happy end. Voor de spelers waren er bloemen, die vrijdagavond werden uitgereikt door burgemeester Harrewijn. Ook souffleur Piet Geldof, regisseuze Riet Bor en beide grimeuzes Gusta Kos en Alie Westerhoudt deelden in de bloemenhulde. Overigens zijn wij u nog één van de spelers schuldig: Anna Roes, die zo voortreffelijk de rol van Hella wist neer te zetten. Nadat burgemeester Harrewijn de spelers namens het aanwezige publiek had bedankt, vroeg Dinus van der Linde het echtpaar van Halem op het toneel. Het echtpaar van Halem werd door hem in het zonnetje gezet. Hij bedankte de heer van Halem voor zijn positieve recenties over 't Scherm. Mevrouw van Halem kreeg daarbij een prachtig boeket overhandigd.

 

 

Rolverdeling:

Theo Schippers arts Hans Langhout
Hella zijn vrouw Anna Roes
Henk van Emmerik            zijn vriend Dinus van der Linde
Charly Thomson . Henk Moesbergen
Cathy zijn vrouw Alie Westerhoudt
Toby zijn zoon Jan van den Pol
Mathilde huishoudster           Mien Blokhuis
Fransje haar dochter Gerda Koudijs
Janus Kwaadvlieg slager Krijn Bouman

 

Achter 't scherm:

Regie Riet Bor
Souffleur Piet Geldof
Grimeur           Alie Westerhoudt en Gusta Kos 

 

Reacties


Bezig uw bericht op te slaan.....even gedult a.u.b.

Uw reactie is opgeslagen, we gaan de pagina verversen!


Social Media


Programma

"EEN CIRCUS-WEEKEND!"

De volgende uitvoering, "EEN CIRCUS-WEEKEND!" is op 12 en 13 oktober 2018. Lees hier alles over de komende uitvoering!.

Lees verder

Nieuwsbrief

Registreer voor onze nieuwsbrief en ontvang automatische de aankondingen voor nieuwe uitvoeringen per mail!

email
password