XXXXX

Alleen op de wereld en Co

Adriaan Plakker, eigenaar van het huwelijksbureau ‘Alleen op de wereld en Co’, deed z’n naam weinig eer aan. Voor lang niet iedereen wist hij een geschikte partner te vinden en diegenen die hij wel wist te koppelen leken niet echt gelukkig met elkaar. Wat te denken van Frau Obermaier, die een onderdanige echtgenoot zoekt en gekoppeld wordt aan overste Blater, die zelf niets anders doet dan de lakens uitdelen? Gelukkig had zijn broer Cornelis wat meer inzicht: hij wist zijn verbitterde broer bij z’n ex-vrouw Johanna terug te brengen.

Vrijdag 6 en zaterdag 7 april 1990 bracht de toneelvereniging ’t Scherm in het Verenigingsgebouw het blijspel: ‘Alleen op de wereld en Co’, geschreven door J. Hemmink-Kamp, op de planken.

Het verhaal speelde zich af in een saai kantoor van een huwelijksbureau. De eigenaar van het bureau, Adriaan Plakker, gespeeld door Ronald Wagensveld, heeft niet zo’n succes in ‘zaken’. Zijn broer Cornelis (Jan van de Pol) heeft medelijden met hem, stopt geld in de zaak en wordt z’n compagnon. De twee kantoormeisjes, Anita en Paulien (Claudia Bor en Evelyn Westerhoudt) moeten nogal eens schipperen om de lieve vrede te bewaren. De werkster mevrouw De Wit (Alie Westerhoudt) leest graag de post en heeft nogal eens medelijden met diegenen die een partner zoeken. Zelf is ze altijd alleen geweest en zou ook best aan de man willen, bijvoorbeeld een werkman met handen als kolenschoppen.

Herma (Judith Zitzmann), de dochter van Verduin (Co Stuivenberg), wil onder geen beding dat haar vader gaat hertrouwen. Hij wordt door zijn meerderjarige kinderen altijd alleen gelaten en wil dit niet langer. In mevrouw De Klerk (Petra Huisman) lijkt hij een lotgenoot gevonden te hebben. Cornelis heeft er inmiddels voor gezorgd dat het kantoor wat gezelliger is en biedt alle huwelijkskandidaten een glaasje wijn, sigaret of bonbon aan, om het ijs te breken. Na de eerste kennismaking biedt hij hen een dinertje voor twee aan.
Een violist, Strijker (Ruud Stuivenberg) genaamd, wil ook graag aan de vrouw. Voor de eerste kennismaking heeft hij maar vast z’n trouwpak aangetrokken. Zowel hij als juffrouw Vink (Annie Methorst) zijn nieuwsgierig hoe hun partner er uit zal zien, niet wetende dat Adriaan hen aan elkaar gekoppeld had. Als één van de debutanten speelde Ruud Stuivenberg zijn rol uitstekend. Frederik Jansen (Ruud Oosterbeek) dacht dat hij direct een vrouw kon kiezen en beoordeelde de kantoormeisjes als of dit paarden waren. Adriaan Plakker gooide hem daarop de deur uit en verwees hem naar een ander soort huis.

Tenslotte was er dan ook nog Frau Obermaier (Dicky Vlastuin), die snel aan de man wilder om hem allerlei karweitjes te laten doen. In overste Blater (Dinus van der Linde) trof ze niet de partner die ze wenste. Blater kreeg door zijn wijze van optreden de lachers op z’n hand en toen hij ‘vuur’ riep, deed de werkster, die zoals gebruikelijk weer eens aan het afluisteren was, een emmer over haar hoofd.

Hoe het met Strijker en juffrouw Vink en Frau Obermaier en overste Blater verder ging werd aan de fantasie van het publiek overgelaten. Ook had men mevrouw De Wit graag een partner gegund. Gelukkig kwam de grote zuurpruim Adriaan tot inzicht dat hij z’n vrouw Johanna (Anna Roes) veel tekort heeft gedaan en sloot het blijspel af met slechts één gelukkig paar.

Dat ’t Scherm een gezellige club is, blijkt wel uit het feit dat zowel Gusta Kos als Anna Roes, die beiden bepaald niet meer in de buurt van Woudenberg wonen, hun toneelvereniging nog steeds niet kunnen vergeten.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Adriaan Plakkereigenaar huwelijksbureauRonald Wagensveld
Corneliszijn broerJan van den Pol
Mevrouw de WitwerksterAlie Westerhoudt
AnitakantoormeisjeClaudia Bor
PaulienkantoormeisjeEvelyn Westerhoudt
VerduinhuwelijkskandidaatCo Stuivenberg
Hermazijn dochterJudith Zitzmann
Mevrouw de KlerkhuwelijkskandidaatPetra Huisman
StrijkerhuwelijkskandidaatRuud Stuivenberg
Juffrouw VinkhuwelijkskandidaatAnnie Methorst
Frau ObermaierhuwelijkskandidaatDicky Vlastuin
Overste BlaterhuwelijkskandidaatDinus van der Linde
Frederik JansenhuwelijkskandidaatRuud Oosterbeek
JohannahuwelijkskandidaatAnna Roes

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstJ. Hemmink-Kamp (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurPiet Geldof
GrimeAlie Westerhoudt & Gusta Kos

Opvoeringen

Vrijdag 6 en zaterdag 7 april 1990.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT