XXXXX

De onbetaalbare loodgieter 2

Toneelvereniging ’t Scherm trok twee avonden, vrijdag 23 en zaterdag 24 november 2001, een volle zaal met hun klucht in drie bedrijven ‘De onbetaalbare loodgieter’ van Hans van Wijngaarden. Jong en oud genoot van de doldwaze situaties die de spelers op het podium neerzetten.

De toneelvoorstelling werd zowel vrijdag als zaterdag gehouden in het cultureel centrum ‘De Camp’ waar een grote zaal beide avonden volledig uitverkocht was. In de pauze tussen het tweede en het derde bedrijf kon het publiek ook nog meedoen met een verloting waarbij allerlei prijsjes waren te winnen. Het toneelstuk speelde zich af in de deftige huiskamer van de familie Westra, waarvan de vader des huizes, Pim Westra, de hoge functie van directeur van een puddingpoederfabriek bekleedt. Hij leidt samen met zijn vrouw Ria Westra en dochter Petra een zeer onbezorgd leven. Het decadente gezinnetje beschikt zelfs over genoeg vermogen om een permanente hulp in de huishouding te betalen, dit is het dienstmeisje Jossie dat absoluut niet op haar mondje is gevallen. Helaas weet Ria Westra na vele jaren huwelijk haar Pim niet meer op waarde te schatten. Daarom verzint hij een meesterlijk en hoogst ingewikkeld
plan om haar liefde weer te winnen.

Dinus van der Linde verbrak met zijn dubbelrol van Pim Westra en de loodgieter ‘Daan’ een record in het omkleden. Zijn spel was bewonderenswaardig te noemen, de ene minuut vertolkte hij een joviale loodgieter, de volgende een serieuze zakenman. De rol van luidruchtige loodgieter leek hem echter iets beter te passen. Alie Westerhoudt was in haar rol van Ria Westra bijna de gehele voorstelling op het podium aanwezig. Zij speelde zeer overtuigend een geldbeluste, verwende maar oersaaie directeursvrouw die zich drukker maakt om een miljoenenerfenis dan om haar huwelijk. De rol van dochter Petra werd vertolkt door Josien ter Maten die zich nergens door van haar stuk liet brengen en uitermate tekstvast bleef. Tante Marie de Best en haar tweelingbroer Niek de Best werden gespeeld door Annie Methorst en Co Stuivenberg. Alleen de opkomst van dit stel wekte al een lachsalvo op in het publiek, maar ook hun spel en met name hun teksten waren steeds weer goed voor buikpijn van het lachen. Anna Roes zette heel voortreffelijk het viswijf Tante Truus neer waar absoluut niemand omheen kon. Ook Evelyn Westerhoudt wist het hondsbrutale dienstmeisje Jossie leuk gestalte te geven. Tenslotte was daar Jan van der Helm die met een fantastisch cowboy-accent oom Dirk uit Australië tot leven wekte. Met hoed en laarzen en zijn gebroken Nederlands leek hij werkelijk zo vanuit ‘down under’ overgevlogen te zijn.

Dat de acteurs en actrices zich af en toe vergisten in namen van de tegenspelers is een klein detail waar alleen een kniesoor over valt. Het publiek maakte het in ieder geval niet uit, zij hadden een geweldige avond. Ook de toneelspelers zelf genoten zichtbaar van hun optreden. De regie van het toneelstuk was in handen van Riet Bor. Verder verleenden ook Judith Zitzmann en Claudia Bor als souffleuses hun medewerking aan de avond.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Pim Westradirecteur van een puddingpoederfabriekDinus van der Linde
Riazijn vrouwAlie Westerhoudt
Petrahun dochterJosien ter Maten
Jossiehet dienstmeisjeEvelyn Westerhoudt
Oom Dirk de Bestuit AustralieJan van der Helm
Marie de Bestzijn zusterAnnie Methorst
Niek de Besthaar tweelingbroerCo Stuivenberg
Tante TruusAnna Roes
Loodgieter?

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstHans van Wijngaarden (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurJudith Zitzmann
KledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 23 en zaterdag 24 november 2001.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT