XXXXX

De sleutel ligt onder de mat

Vrolijk spel in 3 bedrijven door Hans van Wijngaarden.

‘De sleutel ligt onder de mat’ was de titel van het stuk dat toneelvereniging ’t Scherm vrijdag 14 en zaterdag 15 februari 1997 opvoerde in De Camp. Donderdag 20 februari werd de opvoering herhaald op de jaarvergadering van de LTO-afdeling Woudenberg.

De sleutel lag niet onder de mat. Bij met name Dirk Advokaat (Dinus van der Linde) wekte dat geen argwaan. Z’n vrouw Suus (Annie Methorst) was er niet gerust op dat ze in de goede vakantiewoning op de Kerkstraat in Rijswijk waren aangekomen. De bijdehante dochter Sjoukje (Claudia Bor) vond dat haar vader maar eens moest leren en hield hierover wijselijk haar mond. Werkster Ans (Marja Strootman) wist zeker dat haar werkgever advocaat Ben Broekhuizen (Jan van der Helm) z’n woning niet had verhuurd. Ben was samen met z’n vrouw Corrie (Hennie Feenstra) vertrokken naar Spanje, maar was z’n portefeuille met alle papieren in de tuin van z’n huis verloren.

Vader Advokaat haalde de advertentie er nog maar eens bij: ‘Het staat er duidelijk Rijswijk GLD, dat betekent geldig.’ Nee hoor dat staat voor: ‘Geen lakens en dekens’ wist zijn echtgenote.

Een slimme buurvrouw Van Dongen (Josien ter Maten) had al snel in de gate dat er iets mis was in huize Broekhuizen en waarschuwde de politie (Ruud Oosterbeek). Hij bleek helemaal niet zo kordaat als hij aanvankelijk deed voorkomen en liet zich inpalmen door de bijdehante Sjoukje. Uiteindelijk werd hij in de armen van Ans gedreven.

Halverwege het spel verscheen Billy Mac Gregor (Ronald Wagensveld) ten tonele. Hij was een vriend van de zoon van het echtpaar Broekhuizen, die op vakantie was in Schotland. Billy was gekleed in een Schotse rok en zag er bijna net zo uit als mevrouw Van Dongen. Dat gaf aanvankelijk nogal wat verwarring. Er werd dan ook over de zuster van mevrouw Van Dongen gesproken. Suus was reuze nieuwsgierig naar wat Billy onder z’n kilt droeg. Het verhaal gaat dat Schotten er niets onder aan hebben en ze vroeg hem dan bij wijze van spreken het hemd van het lijf. ‘Wat gebeurt er als je rok opwaait?’ vroeg ze hem. Tot grote hilariteit van de zaal trok Billy z’n rok op, maar er was niets te zien….

Na allerlei lachwekkende scenes kwam het echtpaar Broekhuizen weer thuis. Broekhuizen was heel boos dat de familie Advokaat intrek in zijn woning had genomen. Maar toen bleek dat Dirk zijn portefeuille had gevonden draaide Ben bij. Al gauw werd duidelijk dat er sprake was van een misverstand en dat de familie Advokaat in het verkeerde Rijswijk was beland. ‘GLD betekent Gelderland, Rijswijk in Gelderland is dat. Jullie zijn hier in Zuid Holland,’ merkte Ben op.

Al met al was het een leuk toneelstuk en kon er weer eens een avondje ouderwets worden gelachen. Na afloop werden de spelers, alsmede regisseur Riet Bor, souffleur Jolanda Strootman en grimeur Alie Westerhoudt in de bloemetjes gezet. ’t Scherm kan terug zien op een geslaagde uitvoering, waarin alle spelers zich uitstekend in hun rol hebben ingeleefd.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Ben BroekhuizenadvocaatJan van der Helm
Corriezijn vrouwHennie Feenstra
Billy MacGregorvriend van hun zoonRonald Wagensveld
Dirk AdvokaatvakantiegangerDinus van der Linde
Suuszijn vrouwAnnie Methorst
Sjoukjehun dochterClaudia Bor
Ansde werksterMarja Strootman
Mevr. van Dongende buurvrouwJosien ter Maten
Rob van Reesagent van politieRuud Oosterbeek

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstHans van Wijngaarden (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurJolanda Strootman
KledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 14, zaterdag 15 en donderdag 20 februari 1997.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT