XXXXX

Dingen van de dag 2

Ter ere van het jubileum van de Oranjevereniging.

Tot drie maal toe stond toneelvereniging ’t Scherm vorige week op de planken met het nostalgische toneelstuk ‘Dingen van de Dag’ van J.Hemmink-Kamp. Ter ere van de jarige Oranjevereniging werd, in plaats van voor het gebruikelijke blijspel, gekozen voor een drama uit de oprichtingstijd van de vereniging: nu zeventig jaar geleden.

De eerste opvoering, maandagmiddag 1 mei 2000, was bedoeld voor de Woudenbergse senioren. De avondvoorstelling was toegankelijk voor iedereen. Zaterdag 6 mei werd het stuk voor het laatst gespeeld, tot grote verrassing van ’t Scherm weer een volle zaal.

‘Dingen van de Dag’ speelt zich af in een volkscafé, gerund door Tante Sjaan, een schitterende rol van Anna Roes. Schelden, lachen, huilen, troosten en lastige klanten de mond snoeren, het ging haar allemaal even makkelijk af. In Dinus van der Linde, die de aan wal gespoelde zeeman Barend speelde, had ze een sterke tegenspeler. Samen droegen ze het stuk, waarin alle aspecten van het menselijk leven, alle dingen van de dag, aan bod kwamen.

Sjaan en Barend hadden vroeger wat gehad maar meer was er nooit van gekomen, tot beider grote spijt. Sjaans lust en d’r leven is haar pleegdochter Marleen (Marja Strootman), die helaas door een oom met snode plannen (Jan van der Helm) het huis wordt uitgelokt. Gelukkig weet de voormalige dame van lichte zeden Rosie (Hennie Feenstra) de plannen van de oom op sluwe wijze te achterhalen. Samen met de hulpvaardige, maar o zo nieuwsgierige buurvrouw Sien (Alie Westerhoudt) en de orgelman Nelis (Co Stuivenberg) weet Barend de akelige oom Karel in de val te lokken en Marleen wordt weer met haar pleegmoeder herenigd.

De beide dames van Dalen (Annie Methorst en Karin Strootman) zorgden in het toneelstuk voor de vrolijke noot. Van de gebruikelijke koffie schakelden ze al meer en meer over op de hartverwarmende neutjes. Jammer dat ze in het derde bedrijf niet ook nog even om de hoek kwamen kijken. De rol van Kees, een leeftijdsgenoot van Marleen, werd overtuigend gespeeld door Pim Benschop. Van een ongeïnteresseerde tiener met problemen verandert hij gaandeweg in een jongen met verantwoordelijkheidsgevoel. Hij geeft zijn verleidelijke vriendin Jos (Evelyn Westerhoudt) de bons, haar rol was dus gauw uitgespeeld. In plaats daarvan bloeit er tegen het eind van het laatst bedrijf iets moois op tussen Kees en Marleen. Natuurlijk kunnen Tante Sjaan en Barend dan niet achterblijven. Eindelijk geven ze elkaar het jawoord. En Rosie blijft op het goed pad.

In elk van de drie bedrijven bracht het voltallige gezelschap een lied ten gehore van achter de tap. Het decor zag er schitterend uit, voor de rekwisieten was Ruud Oosterbeek verantwoordelijk. Jolanda Strootman en Josien ter Maten souffleerden waar nodig en de lichtbakken werden door Krijn Bouman bediend. Alie Westerhoudt en Anna Roes zorgden voor het grimeren en de kleding. De regie was als altijd in handen van Riet Bor.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Tante Sjaanuitbater volkscaféAnna Roes
MarleenSjaans pleegdochterMarja Strootman
Rosievoormalige dame van lichte zedenHennie Feenstra
Barendde aan wal gespoelde zeemanDinus van der Linde
Karel de Boeroom van MarleenJan van der Helm
Nelisde orgelmanCo Stuivenberg
Siende buurvrouwAlie Westerhoudt
Mevr. van DalenAnnie Methorst
Mevr. van DalenKarin Strootman
KeesPim Benschop
Josvriendin van KeesEvelyn Westerhoudt

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstJ.Hemmink-Kamp (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurJolanda Strootman & Josien ter Maten
KledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Maandag 1 mei (2x) en zaterdag 6 mei 2000.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT