XXXXX

Drie is te veel 2

Toneelvereniging ’t Scherm speelde vrijdag 28 en zaterdag 29 januari 2000 ter ere van haar veertigjarige jubileum de klucht “Drie is teveel”. Een klucht in drie bedrijven door Joh. Blaaser Sr. en Jr. De opvoeringen waren een groot succes, de zaal zat zowel vrijdag- als zaterdagavond afgeladen vol. Wethouder Ravestein feliciteerde ’t Scherm met haar verjaardag, overhandigde bloemen namens de gemeente en stelde een taart in het vooruitzicht.

’t Scherm had voor haar jubileumuitvoering gekozen voor een toneelstuk waarin bijna alle leden konden meespelen, voor enkele was een rol achter de schermen weggelegd. Annie Methorst en Ronald Wagensveld speelden een echtpaar in goeden doen dat voor hun dochter Enny een geschikte huwelijkskandidaat op het oog had. Dochterlief (Josien ter Maten) verzon een scala aan sabotage-activiteiten die haar in het oog van de aanstaande schoonfamilie tot een bijzonder onaantrekkelijke partij moesten maken. Met medewerking van de oude trouwe butler Emiel, (een schitterende rol van Co Stuivenberg) die zich door haar uit liet schakelen, slaagde ze hierin voortreffelijk. In paniek zocht de familie naar een vervanger voor Emiel. Die diende zich aan in de persoon van de onbehouwen onderhoudsmonteur Drie(kus) (Dinus van der Linde), waarmee de grondslag voor een aaneenschakeling van grote en kleine ongelukken en hilarische situaties was gelegd.

Een miljonairsgezin Oldenbach, bestaande uit oma (Alie Westerhoudt), vader (Jan van der Helm), en de huwelijkskandidaat Fred (Paul van Kolfschoten) viel van de ene ontzetting in de andere. Fred bleek echter een stuk aantrekkelijker dan Enny had gevreesd en al voor het eerste bedrijf een einde nam probeerde ze haar eerder acties ongedaan te maken. Drie, de nepbutler, bleef echter voortdurend voor onverwachte verwikkelingen zorgen en de introductie van nietsvermoedende buitenstaanders in de volgende twee bedrijven leidde tot een schier onontwarbare kluwen misverstanden waarvan bijna iedereen de dupe werd. Fred was de enige die de zaak doorzag en hoewel het op het laatste moment nog mis dreigde te gaan, hief men aan het eind van de derde acte toch eensgezind het glas toen Fred en Enny hun voorgenomen verloving bekend maakten.

’t Scherm heeft met “Drie is teveel” weer een indrukwekkende prestatie geleverd. Het stuk liep vlot, met nauwelijks enige aarzeling. De hoofdrolspelers lieten zien dat ze inmiddels heel wat ervaring hebben opgedaan. Annie Methorst en Alie Westerhoudt waren in hun rollen zeer overtuigend, datzelfde gold voor Ronald Wagensveld en Jan van der Helm. De emotionele reacties van Josien ter Maten staken mooi af tegen het onderkoelde optreden van Paul van Kolfschoten. Dinus van der Linde kreeg als hoofdrolspeler en drager van de productie een welverdiend extra applaus, maar ook in de bijrollen was veel tijd gestoken. Ruud Oosterbeek kwam bijzonder excentriek uit de hoek als kandidaat bioloog en Krijn Bouman kan absoluut overal direkt voor burgemeester doorgaan. Pim Benschop, Marja en Karin Strootman en Hennie Feenstra probeerden duidelijk een eigen karakter aan hun rol te geven. Lof was er ook voor de regie van Riet Bor en het decor van Anna Roes. Jolanda Strootman en Claudia Bor waren onmisbaar achter de schermen.

Beide voorstellingen waren uitverkocht, zeker 450 toeschouwers kwamen op de jubileumuitvoering af; de zaal in de Camp zat bomvol. Vrijdag waren ook oudleden van de toneelvereniging uitgenodigd en vertegenwoordigers van andere amateurgezelschappen in de regio. De wethouders Zandbergen en Ravestein gaven acte de présence namens de gemeente. Na afloop feliciteerde Ravestein de leden van ’t Scherm met hun veertig jarige jubileum. Ze sprak de hoop uit dat er nog veel producties zullen volgen. “’t Scherm past echt bij Woudenberg” aldus de wethouder, “de opvoeringen voorzien duidelijk in een behoefte.” Ze zegde de vereniging namens de gemeente een feestelijke taart toe op de eerstvolgende repetitieavond. Desgevraagd vertelde Annie Methorst dat die komende donderdag direkt alweer plaats vindt; ’t Scherm zet ter ere van het zeventig jarig bestaan van de Oranjevereniging over drie maanden het toneelstuk ‘Dingen van de dag’ op de planken.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
GravesandeadvocaatRonald Wagensveld
Maryzijn vrouwAnnie Methorst
Ennyhun dochterJosien ter Maten
Emielde huisknechtCo Stuivenberg
DriekusstokerDinus van der Linde
OldenbachJan van der Helm
Fredzijn zoonPaul van Kolfschoten
OmaAlie Westerhoudt
Michiel Linkdokter in de natuurRuud Oosterbeek
DroppiedokterKarin Strootman
LouPim Benschop
De burgemeesterKrijn Bouman
Belladochter van DriekusHennie Feenstra
JansjedienstmeisjeMarja Strootman

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstJoh. Blaaser Sr. en Jr. (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurJolanda Strootman & Claudia Bor
Decor & kledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 28 en zaterdag 29 januari 2000.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT