XXXXX

Dubbel vier

De toneelvereniging ’t Scherm bracht vrijdag 10 en zaterdag 11 november 1989 in het Verenigingsgebouw een vrolijk blijspel in drie bedrijven door Hans van Wijngaarden. Met name de vier spelers, die een dubbelrol hadden, wisten deze ongedwongen op de planken te zetten. Het toneelstuk heette dan ook “Dubbel vier”.

Het verhaal speelde zich af ten huize van de president directeur van een scheepswerf, de heer Hugo de Waard (Dinus van der Linde), zijn echtgenote Lucy (Anna Roes) en dochter Marian (Judith Zitzmann). Verder was er een huishoudster Margo (Mien Blokhuis). Het echtpaar zat altijd opgescheept met een broer van Lucy, Wim Hoornaar (Ronald Wagensveld). Wim kwam maar niet aan de vrouw en daar moest volgens Hugo maar eens een einde aankomen. Toen hij hoorde dat Astrid de Bree (debutante Petra Huisman) een modellenbureau had voor dubbelgangers zag hij z’n kans schoon.

De Waard stelde voor om met vrouw, dochter en bedrijfsleider Wout van Rijn (Co Stuivenberg) een reis naar Japan te maken en voor het jaarlijkse nieuwjaarsfeest dubbelgangers te zoeken. Astrid en Wim moesten daarbij helpen. De Waard zorgde zelf wel voor dubbelgangers. Hugo had zich vermomd als zwerver cq alcoholist, zijn vrouw als rooie Sjaan, een viswijf, dochter Marian als Carry, een bijziende ‘del’ en bedrijfsleider Wout als onnozele boer. Vooral rooie Sjaan speelde de sterren van de hemel.

Er kon in het tweede bedrijf nog al eens gelachen worden. Astrid en Wim hadden niets in de gaten en trachtten er alles aan te doen om de vier dubbelgangers ‘op te voeden’. In tussen groeide ook hun liefde voor elkaar en dat was nu juist de opzet van De Waard. Terwijl Margo, die van alles op de hoogte was, net deed of haar neus bloedde, hadden Astrid en Wim het moeilijk met het viertal. Bijziende Carry moest de Caribian Coast dopen en het kostte heel wat moeite om haar de juiste tekst uit te laten spreken. Alcoholist Jan ving de fles champagne op, maar moest tot z’n schrik constateren dat er water in zat. De buurman van Wout wist een leuk eigentijds sprookje te vertellen, waarbij allerlei figuren uit echte sprookjes aan bod kwamen. Hoe dan ook Hugo de Waard had duidelijk eer van z’n werk en toen Wim Astrid ten huwelijk vroeg, was het tijd om de zogenaamde reis naar Japan af te breken en weer gewoon als Hugo, Lucy, Marian en Wout ten tonele te verschijnen.

Burgemeester H. Harrewijn reikte vrijdagavond de bloemen uit. Hij stelde zich voor als Harry Maneschijn, de dubbelganger van de burgemeester, die de zon goed in het water kon zien schijnen. Met dit inspelen op het dubbelrol spel kreeg de burgemeester een spontaan applaus. Als toneelspeler zou hij geen gek figuur slaan. Met z’n improvisatietalent zou hij z’n tegenspelers echter wel eens in de problemen kunnen brengen. Naast bloemen voor de spelers waren die er ook voor souffleur Piet Geldof, Riet Bor de regisseur en Alie Westerhoudt en Nel Kramer, de grimeurs en voor alle dames natuurlijk een kus.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Hugo de Waardpresident directeur van een scheepswerfDinus van der Linde
Lucyzijn vrouwAnna Roes
Marianhun dochterJudith Zitzmann
Margode huishoudsterMien Blokhuis
Wim Hoornaarde broer van LucyRonald Wagensveld
Astrid de Breeeigenares van een modellenbureauPetra Huisman
Wout van Rijnbedrijfsleider op de werfCo Stuivenberg

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstHans van Wijngaarden (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurPiet Geldof
GrimeAlie Westerhoudt & Nel Kramer

Opvoeringen

Vrijdag 10 en zaterdag 11 november 1989.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT