XXXXX

Echtgenoot te huur

Vrijdag 16 en zaterdag 17 april 1993 gaf de toneelvereniging ’t Scherm voor het laatst een voorstelling in het Verenigingsgebouw. Gespeeld werd het blijspel “Echtgenoot te huur” geschreven door Peter Bergvliet.

“Schat, wil je me vergeven?” Voor Joris was het antwoord op deze vraag niet moeilijk. “‘Ja hoor, zeg maar waar de arsenicum staat.” Dit gaf aan dat de relatie van Joris Korevaar en Dina niet optimaal was. Erger nog, Joris zat flink onder de plak. Het draaide allemaal dus om Joris, of liever gezegd z’n geld. De groothandel in exclusieve dameslingerie van Dirk Verstoep en z’n compagnon Simon Jansen liep niet zo best. Wellicht kon het geld van Joris uitkomst bieden. Omdat hij nogal onder de plak zat, lukte dat niet zo snel.

De sfeer rond het toneelspel was enigszins geladen. Mogelijk was er toch iets van weemoed bij de aanwezigen en de spelers te bespeuren omdat het voor het laatst was dat ’t Scherm in het Verenigingsgebouw speelde. Destijds was de toneelvereniging één van de initiatiefnemers van het gebouw.

Joris kwam met z’n dominante vrouw bij Verstoep op bezoek om kennis te maken met de man van dochter Ankie. Ankie had helemaal geen man en dus moest er een voor haar worden versierd. Simon wist wel raad en schakelde een uitzendbureau in. Toen Hugo van Dorrestijn, een slome duikelaar eerste klas, een boek van Ankie terug kwam brengen, dachten Dirk en Simon dat hij van het uitzendbureau was. Ze probeerden hem instructies te geven, maar Hugo begreep er allemaal niets van. Dirk en Simon stonden helemaal voor een raadsel toen Jaap de Bruin van het uitzendbureau verscheen. Jaap bleek niet op z’n mondje te zijn gevallen, wat z’n ‘schoonvader’ Dirk niet aanstond. Ook Ankie was niet zo van z’n avances gediend en trapte hem flink tegen z’n schenen toen hij handtastelijk werd.

De ruzie tussen Jaap en Ankie liep hoog op en toen Ankie een bloempot naar z’n hoofd wilde gooien, werd vader Dirk geraakt, omdat Jaap bukte. Joris en Dina begrepen er allemaal niets van. Ook niet toen Hugo uit de gangkast te voorschijn kwam.

Een zuster van Dirk, Sofie Rademaker, kwam onverwacht op bezoek. Ze was al drie keer getrouwd geweest en leek in Simon een vierde slachtoffer te hebben gevonden. Ze doorzag wat haar broer dwars zat en leende Simon uit om Dirk jaloers te maken met huishoudster Lien Roos. Lien had heel wat te stellen met haar baas en werd meerdere keren op staande voet ontslagen. Zelf diende ze ook steeds haar ontslag in. Het plannetje van Sofie slaagt, Dirk wordt jaloers en ziet in dat Lien voor hem de aangewezen vrouw is. Simon moest dit echter wel met een blauw oog bekopen.
Een vriendin van Emmy doet zich voor als verloofde van Jaap, waardoor er allerlei lachwekkende situaties ontstaan. Emmy kust ieder die ze tegenkomt en laat door haar lippenstift de nodige sporen achter. Ze weet zelfs Hugo de kunst van het zoenen bij te brengen. In de woonkamer speelt zich heel wat af, maar ook achter de schermen gebeurt veel. Jaap gaat met Joris de kroeg in, waardoor de ogen van Joris opengaan. Het borreltje is hem door Dina veel te lang onthouden. Nu hij niet langer onder de plak zit, doet hij gemakkelijk afstand van z’n geld. Dina sputtert nog wel even tegen, maar legt zich erbij neer dat ze het niet langer te vertellen heeft.

Ondanks de vele ruzies blijken Ankie en Jaap ook voor elkaar geschapen, zodat aan het eind van het spel ieder z’n partner heeft gevonden en de zaak van Verstoep en Jansen is gered. Daarvoor doet ook Sofie nog een flinke duit in het zakje. Op deskundige wijze werden de spelers vrijdagavond bedankt door burgemeester H. Harrewijn. Voor iedereen had hij een passend woord bij de rol die gespeeld werd, een bloemetje en voor de vrouwelijke spelers uiteraard een dikke zoen.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Dirk VerstoepzakenmanDinus van der Linde
Simon Jansenzijn compagnonHenk Moesbergen
Lien Rooszijn huishoudsterAlie Westerhoudt
Ankiezijn dochterPetra Huisman
Jaap de Bruinbrutale jongemanPaul van Kolfschoten
Hugo van Dorrestijnslome duikelaarRuud Oosterbeek
Sofie Rademakerzuster van DirkDicky Vlastuin
Joris Korevaarneef van DirkCo Stuivenberg
Dinadiens vrouwAnna Roes
Emmyvriendin van AnkieEvelyn Westerhoudt

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstPeter Bergvliet (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurJudith Zitzmann
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 16 en zaterdag 17 april 1993.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT