XXXXX

Een miljoen voor een Oen

Publiek geniet van optredens door ’t Scherm.

Toneelvereniging ’t Scherm bracht afgelopen weekend (17 en 18 november 2006) tweemaal ‘Een miljoen voor een Oen’ ten tonele in de Camp. Het door Jan Duijnhoven geregisseerde blijspel was vermakelijk. Na afloop waren de reacties dan ook louter
positief.

‘Een miljoen voor een Oen’ speelt zich af in een enigzins vervallen kasteel waar jonkheer Jesper Oen van Oedenrode en zijn moeder de boel draaiende proberen te houden. Dat valt niet mee en al jaren stapelen de rekeningen zich op. Het enige personeel wat de Oen van Oedenrodes nog hebben is Wieteke, een opgewekte stagiaire van de hotelschool.

De tante van Wieteke, Emma uit Zwitserland, bezoekt haar en met Emma’s bezoek gaat er een andere wind waaien in het kasteel. Voordat Jesper echter uit de financiële zorgen raakt, moet er echter nog veel werk verzet worden. Daarbij krijgt Jesper de hulp van dhr Boesker, een inspecteur van de fiscus. Hij komt de financiële huishouding op orde brengen. Uit zijn grondige inspectie komen aandelen naar boven, die Jesper nog bezat. Deze ontdekking lijkt al veel te helpen. Jesper gaat echter niet goed met zijn geld om en vertrouwt zijn logé en oom Graaf Ganz van Ganzhoven te veel. Dat kost hem bijna de kop, maar onder meer dankzij de hulp van Emma en Boesker weet Jesper zijn slot te behouden. In het toneelstuk speelden ook Bo en Do Potjegort mee, twee winnaars van een televisiequiz en nogal gericht op mannen van adel. Graaf Ganz van Ganzhoven en jonkheer Jesper Oen van Oedenrode hadden het er zwaar mee te stellen. De versierpogingen en de overtuigende manier waarop de dames Potjegort hun personage neerzetten, zorgden voor veel vermaak. Ook de nieuwsgierige journaliste Lydia Frederiks kwam naar voren tijdens het blijspel. De in kastelen geïnteresseerde vrouw bleek niet degene te zijn wie ze leek. De verhaallijnen kwamen tezamen in het slot van het derde bedrijf. Een bloempot op zolder bleek uiteindelijk de sleutel naar het miljoen voor Jesper.

Na afloop voege wethouder Erris Zandbergen zich bij de toneelspelers op het podium en nam daarbij kort het woord. “Ik heb echt genoten en ik denk dat ik voor iedereen spreek. Echt fantastisch!”. Daarbij zette Zandbergen twee toneelspeelsters extra in het zonnetje: Mariska den Hollander (als Wieteke, stagiaire van de hotelschool) en Wendy Apon (als Bo Potjegort). Beiden debuteerden met ‘Een miljoen voor een Oen’. Ze kregen als beloning een fles wijn. Daarna zette regisseur Jan Duijnhoven ook nog kort de schijnwerpers op Josien ter Maten, die de rol van Emma voor haar rekening nam. Ze lag donderdag nog met veertig graden koorts in bed, maar speelde alsof er niets aan de hand was. “Fantastisch gespeeld”, compimenteerde Duijnhoven haar.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Jonkheer Oen van Oedenrodeeen opgewekte jongemanRuud Oosterbeek
Jonkvrouwe Oen van Oedenrodeeen deftige dameAlie Westerhoudt
Wietekeeen vrolijke stagiaire van de hotelschoolMariska den Hollander
Emmahaar tante met hotelervaringJosien ter Maten
De heer Boeskerinspecteur der belastingenEize Oosting
Graaf Ganz van Ganshovenaangetrouwd aan de OensJan van der Helm
Bo Potjegort & Do Potjegorttwee ongetrouwde zussen, dol op kasteelromantiekWendy Apon & Dicky Vlastuin
Lydia Frederikseen journaliste wil meer van kastelen wetenEvelyn Westerhoudt
Een mandie een ongelukje heeft gehadJan Duijnhoven

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
RegieJan Duijnhoven
SouffleurJudith Zitzmann & Annemieke de Brons
KledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2006.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT