XXXXX

Een rampenfilm

Op vrijdag 12 april en zaterdag 13 april voerde toneelvereniging ’t Scherm een blijspel in 5 scènes op in de Camp. Het vrolijke stuk ‘Een rampenfilm’ was weer geschreven door regisseur Jan Duijnhoven. Bij de opening kondigde Alie Westerhoudt alvast de verloting in de pauze aan. De zaal was vrijdagavond niet geheel gevuld maar zaterdagavond was het beter.

Kaartverkoper Bob Westerhoudt vertelde: “Er zijn minder kaarten verkocht dan bij de wintervoorstellingen. Die avonden als het buiten donker is worden meestal beter bezocht. Maar veel schuiven met de uitvoeringsdatum konden we niet want er zijn veel uitvoeringen in deze tijd van het jaar.”

Het stuk gaat over toneelclub ‘het Masker’ die hun oefenruimte tijdens de vakantie uitlenen aan een filmproductie ‘Hartstocht en Haatgevoelens’. Als de filmploeg onder leiding van producer Rita Haks (een fantastische rol van Dicky Vlastuin) arriveert, blijkt de de ploeg onderling veel haat en nijd te kennen. De hoofdrolspeelsters in de film, verrassend vertolkt door Mirjan Schep en Judith Zitzmann, hebben flink last van sterallures en gedragen zich verleidelijk en verwaand. Hun tegenspeler in de film is Daniël Olthof, gespeeld door Rembert van der Wansem. Rembert is sinds kort bij ’t Scherm en zette hiermee verdienstelijk zijn eerste rol neer.

Stiekem wordt er door de filmploeg veel alcohol genuttigd, bijvoorbeeld door regisseur Albert Verzwinden, de zoon van Rita Haks. Deze rol werd overtuigend gespeeld door Ruud Oosterbeek. De leden van de dorpstoneelclub hopen op een rolletje in de film of op extra verdiensten. Een opvallende rol werd gespeeld door André Nederlof als de jonge cameraman Ben Vandersteen uit America in Limburg (en niet Amerika…). Naarmate het stuk vordert krijgt hij al de lachers uit de zaal op zijn hand wanneer hij het podium betreedt met zijn rollende ogen, zuidelijke accent en wereldvreemde schuchtere houding. Hij is zo slim bij gebrek aan camera’s vast een beveiligingscamera te monteren en daarmee opnames van repetities te maken.

Na allerlei verwikkelingen wordt de filmopdracht door RTL ingetrokken en komt daarvoor in de plaats een opdracht voor een soapserie over een dorpstoneelclub waarbij de amateurtoneelspelers allemaal een rol krijgen naast de bekendere filmacteurs. De overige rollen in “Een rampenfilm” worden gespeeld door Gert van den Berg, Annemieke de Brons, Josien ter Maten, Trudi Stoffer en Annie Methorst. Medewerkers achter de schermen zijn o.a. Wendy Apon, Monique Beers, Hans Stoffer, Anna Roes en Eize Oosting.

In de pauze vertelt Jan Duijnhoven: “Een extra moeilijkheid was dit keer het spelen van een stuk in een stuk. Het toneelspel moest daarbij extra worden aangedikt en daar zijn de spelers goed in geslaagd. Vooral de jongere spelers hadden dit keer moeilijkere rollen. In het volgende stuk krijgen ze het nog moeilijker want dan moeten ze oudere personen spelen.”

Rolverdeling

Dorpelingen

rolnaamfunctiegespeeld door
Tom TimmerBeheerder dorpscentrumGert van den Berg
Mieke TimmerDochter en assistente van TomAnnemieke de Brons
Magda KopsBibliothecaresseJosien ter Maten
Lien WindhoosSouffleuseTrudi Stoffer
Juffrouw Agatha BrilGepensioneerd onderwijzeresAnnie Methorst

Filmploeg

rolnaamfunctiegespeeld door
Rita HaksProducerDicky Vlastuin
Albert VerzwindenFilmregisseurRuud Oosterbeek
Ramona ValetaFilmsterJudith Zitzmann
Jacky JonesSoapsterMirjan Schep
Daniël OlthofFilmacteurRembert van der Wansem
Ben VandersteenCameramanAndré Nederlof

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstJan Duijnhoven
RegieJan Duijnhoven
RegieassistentieMirjan Schep
SouffleurWendy Apon & Monique Beers
Decor & lichtHans Stoffer
KledingadviesAnna Roes
GrimeAnnemieke de Brons
RekwisietenOlga van Dongen
Video-opnameEize Oosting

Opvoeringen

Vrijdag 12 en zaterdag 13 april 2013.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT