XXXXX

Eigen aard is goud waard

Blijspel in drie bedrijven door J. Hemmink-Kamp.

De adellijke familie Van Haeften bleek niet meer dan een ‘kalen netenfamilie’. Vader is een zuiplap, moeder en dochter leven ver boven hun stand. Oma Zuidema, voortreffelijk neergezet door Mien Blokhuis, doorziet het ‘spel’ van de Van Haeftens. “Die zogenaamde adel is een stinkende beerput en heeft een hebberige spaarpot,” aldus oma. Zij zorgde er uiteindelijk voor dat haar zoon afzag van een huwelijk met Clyvia van Haeften.

Het blijspel ‘Eigen aard is goud waard’, dat toneelvereniging ’t Scherm vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 1995 in de Camp voor het voetlicht bracht, zorgde voor veel lachwekkende situaties. Oma Zuidema, die een gebroken been heeft, wil niets liever dat haar zoon, die weduwnaar is, weer een partner zoekt. Op de familie Van Haeften heeft zij het niet voorzien. Dit blijkt wederzijds, want ook Clyvia en haar bekakte moeder, gespeeld door Anna Roes, vinden oma ordinair. Mocht het tot een huwelijk komen tussen Frank Zuidema en Clyvia, gespeeld door Dicky Vlastuin dan zou oma zeker het veld moeten ruimen. Dit geldt ook voor de zoon van Frank, Kees. Kees, gespeeld door Paul van Kolfschoten, doet overdreven aanhankelijk naar z’n toekomstige moeder en weet zelfs een opera-avond voor haar te bederven. Intussen wordt Kees verliefd op het dienstmeisje Kitty, goed gespeeld door debutant Josien ter Maten.

Frank Zuidema, gespeeld door Henk Moesbergen, is schrijver van beroep en zit blijkbaar goed in z’n slappe was. Enerzijds lijkt hem een huwelijk met een dame van adel, door zijn moeder Begonia genoemd, wel aardig. Anderzijds is hij er niet echt gelukkig mee, gezien zijn zenuwachtige optreden. Vader Van Haeften, leuk neergezet door Dinus van der Linde, bezat zich bij elk bezoek aan de Zuidema’s. De jenever gaat met limonadeglazen vol naar binnen. In huisknecht Jan, gespeeld door Co Stuivenberg, vindt hij een maat. Jan lust ‘m ook graag en weet het van huishoudster Hanna, gespeeld door Alie Westerhoudt die bovendien zoals gebruikelijk de grime voor haar rekening nam, gedaan te krijgen dat zij hem nog eens inschenkt om zijn geheim te ontfutselen. Jan zie haar betrapt te hebben op merkwaardige uitspraken in haar droom. Tussen de kamer van Jan en Hanna is maar een dun wandje.

De Van Haeftens zien Jan en Hanna ook niet zitten en zij zullen na een huwelijk tussen Frank en Clyvia zeker her veld moeten ruimen. Jan en Hanna besluiten te gaan solliciteren. Voorwaarde is dat ze getrouwd moeten zijn. Inmiddels is Frank er achter dat hij niet met Clyvia wil trouwen. Jan en Hanna kunnen tot hun vreugde blijven. Clyvia en haar moeder bedisselen alles. Zo staat bijvoorbeeld op de lijst met genodigden voor het huwelijk niet eens zijn moeder en zoon. Na het optreden van Kees bij de opera, maakt Clyvia aan Frank bekend dat ze niet wil trouwen met hem. Wel vraagt ze hem enkele rekeningen te betalen, maar daar trapt Frank niet in. Later probeert moeder Van Haeften het ook nog bij oma, maar ook zij is niet van plan de rekeningen van de Van Haeftens te betalen.

Een belangrijke rol in het blijspel is weggelegd voor verpleegster Liesbeth, gespeeld door Claudia Bor, de dochter van regisseur Riet. Liesbeth is een lieve verpleegster voor oma Zuidema en is verliefd op Frank, die aanvankelijk alleen maar oog heeft voor Clyvia. Op het moment dat Frank merkt dat hij verliefd is op Liesbeth dreigt het nog even mis te gaan. Zoon Kees heeft namelijk een afspraakje met de verpleegster, dit tot ongenoegen van Kitty. Uiteindelijk komt alles toch nog goed en gaat Frank met Liesbeth uit. Kees legt Kitty ui dat zijn uitje met Liesbeth was om zijn vader tot inzicht te krijgen en dat hij wel degelijk verliefd is op haar. Twee gelukkigen paren vormen dan ook de voorspelbare afloop van dit blijspel.

Burgemeester J. Krajenbrink bedankte de spelers met rode rozen en merkte op dat het aardige aan toneel is, dat je dingen kunt zeggen, zoals bijvoorbeeld aan m’n hoela, die je als burgemeester niet zo maar kan zeggen. ‘Ik had eigenlijk gedacht dat zelfs oma nog aan de man gebracht zou worden,’ aldus Krajenbrink, die nog opmerkte dat de rol van Clyvia niet gemakkelijk was. ‘Oma maakte het helemaal,’ voegde hij er nog aan toe.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Frank ZuidemaschrijverHenk Moesbergen
Oma Zuidemazijn moederMien Blokhuis
Kees Zuidemazijn zoonPaul van Kolfschoten
JanhuisknechtCo Stuivenberg
HannahuishoudsterAlie Westerhoudt
KittydienstmeisjeJosien ter Maten
LiesbethverpleegsterClaudia Bor
Bas van HaeftenDinus van der Linde
Truuszijn vrouwAnna Roes
Clyviahun dochterDicky Vlastuin

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstJ. Hemmink-Kamp (extern)
RegieRiet Bor
SoufflerenPiet Geldof
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 1995.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT