En toen was het vakantie

Publiek geniet met volle teugen van acteerprestaties ’t Scherm.

Met het blijspel ‘En toen was het vakantie’ heeft toneelvereniging ’t Scherm twee volle zalen getrokken. Zowel vrijdag 14 als zaterdag 15 november 2003 was de voorstelling zo goed als uitverkocht.

Het toneelstuk, geschreven door Ria de Looze-Lafeber, bestond uit drie bedrijven. In het eerste bedrijf maakt het publiek kennis met het echtpaar Jaap (gespeeld door Jan van der Helm) en Bep (gespeeld door Dicky Vlastuin), dat een hotelletje runt buiten de stad. Doordat de zaken slecht gaan, kunnen zij wel wat reclame gebruiken en Jaap ziet zijn kans als hij vermoedt dat er zich hoteldieven bevinden onder zijn gasten. Die gasten zijn op dat moment alleen de zussen Emma en Rosa, verwoed vogelliefhebbers (gespeeld door Alie Westerhoudt en Annie Methorst), en het pasgetrouwde stel Lodewijk en Hermien Jansen (gespeeld door Ruud Oosterbeek en Annemieke Stam). Op dit laatste koppel rust de verdenking.

Als Jaap zijn vrouw Bep op de hoogte brengt van zijn snode plan om de hoteldieven op heterdaad te betrappen, loopt alles mis. Buiten zijn medeweten om betrekt Bep de wat simpele visser Barend van den Daas (gespeeld door Dinus van der Linde) en de ambitieuze journalist Piet Muskiet (gespeeld door Eize Oosting) bij het complot. Na een aantal complexe verwikkelingen wordt Jaap uiteindelijk zelf het slachtoffer van zijn valstrik.

Vooral de bazige Emma en haar slaafse zuster Rosa ontlokten nogal wat lachsalvo’s in het publiek. Ook de visser Van den Daas, een echte grappenmaker, zorgde voor heel wat vrolijkheid in de zaal. De zogenaamde romance die tussen hem en de naïeve Rosa ontbloeit, bleek één van de leukste verhaallijnen. Ook de hoteleigenaars wisten de sympathie van het publiek voor zich te winnen. Als aan het slot blijkt dat alle moeite alleen maar heeft geleid tot een hoop negatieve publiciteit, leeft de hele zaal mee. Het spel van Eize Oosting, als Piet Muskiet, werkte zoals bedoeld erg op de zenuwen. De politieagente die na de verrassende ontknoping de ware hoteldieven in de boeien slaat, werd kordaat neergezet door Hennie de Ruiter.

Na afloop van de tweede voorstelling mochten de acteurs een fles wijn in ontvangst nemen van burgemeester A.B.L. de Jonge. Hij prees de moeite die de spelers zich hadden getroost om deze voorstelling op de planken te brengen voor de Woudenbergse bevolking. ‘Vergeet niet dat zij dit allemaal voor u doen’, bracht hij de bezoekers in herinnering.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Jaapeen goeiige hotelhouderJan van der Helm
Bepde bemoeizuchtige vrouw van JaapDicky Vlastuin
Lodewijk Jansenhotelgast, pas getrouwdRuud Oosterbeek
Hermien Jansenzijn ‘lieve’ vrouwtjeAnnemieke Stam
Emmahotelgast, dominerend typeAlie Westerhoudt
Rosahotelgast, zuster van EmmaAnnie Methorst
Barend van den Daaseen ‘oenige’ visserDinus van der Linde
Piet Muskieteen wel erg vlotte fotograaf/journalistEize Oosting
Agente van politieagente met een ‘hart’ voor criminelenHennie de Ruiter

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstRia de Looze-Lafeber (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurJudith Zitzmann & Guus Zitzmann
KledingadviesAnna Roes
GrimeuseAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 14 en zaterdag 15 november 2003.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT