XXXXX

Familie is ook niet alles

Toneelvereniging ’t Scherm trok afgelopen weekeinde (vrijdag 28 februari en zaterdag 1 maart 2003) volle zalen met het toneelstuk ‘Familie is ook niet alles’. De toneelspelers hadden ook dit keer gekozen voor een blijspel met een aantal verrassingen.

Het stuk, geschreven door Bernard Bruinhof, leent zich uitstekend om het publiek een avond lang te amuseren. In de zaal van cultureel centrum ‘De Camp’ voerde de toneelvereniging het blijspel op voor ongeveer 150 belangstellenden. Het publiek zag hoe Leo Drijver (Jan van der Helm) zijn kantoor tijdelijk aan huis had. Zijn vrouw, Mathilde Drijver, gespeeld door Alie Westerhoudt, heeft Baron van Bokhoven, een zwendelaar, uitgenodigd vanwege familiare banden met haar man. Leo wil echter van niets weten, mede gezien de reputatie van de baron. Toch houdt Mathilde voet bij stuk; de baron krijgt de uitnodiging. Dorpsjournaliste Willemien Hubbeltjesmeier (Judith Zitzmann) krijgt lucht van deze uitnodiging en zij ziet er een verhaal in. Ondertussen verschijnt regelmatig de werkster Lien Zijgers ten tonele, tot grote ergernis van Leo.

Dicky Vlastuin had de dankbare rol van de werkster en zij wist deze rol ook zeer goed en knap neer te zetten, mede door een accent dat zij consequent wist vast te houden. De werkster blijkt een politieagente te zijn met een dekmantel. Zij verdenkt de klerk Jacob Jobse ervan geheime papieren te hebben gestolen bij zijn vorige werkgever, het ministerie van defensie. Hij is echter een echte kantoorklerk die in zijn vrije tijd gedichten schrijft en
verlegen wordt bij het zien van vrouwelijk schoon. Jacob werd op fantastische en soms aandoenlijke wijze neergezet door Ruud Oosterbeek. Jacob krijgt van Leo les in het versieren van meisjes en hij leert hem dansen. Ondertussen heeft Petra Spek vernomen van de komst van de Baron. Petra, gespeeld door Annie Methorst, wil Elly koppelen aan de zoon van de Baron. Elly werd gespeeld door Annemieke Stam, die debuteerde bij het gezelschap. Ondertussen is ook Tom Roeders op de proppen gekomen, gespeeld door Ron Wagensveld. Tom blijkt verliefd te zijn op de dochter van Leo en Mathilde maar de dochter wil haar gevoelens voor Tom niet toegeven. De dochter, Doortje Drijver, werd goed neergezet door Evelyn Westerhoudt. Evelyn speelde enthousiast en gedreven en bleef goed in haar rol. Om Leo te helpen de Baron te ontmaskeren, besluit Tom om voor de zoon van de Baron door te gaan. Tom verkleedt zich als baronszoon door een pruik en een snor op te doen. Helaas verschijnt ook de Baron ten tonele, gespeeld door debutant Eize Oosting, wat tot de nodige verwarring leidt. Natuurlijk komt alles weer op zijn pootjes terecht. Jacob blijkt wel papieren te hebben meegenomen maar hij had achter op de paperassen een gedicht geschreven. En passant slaat hij Elly aan de haak. Tom krijgt zijn Doortje en de Baron wordt gearresteerd door Lien. De journaliste Willemien vist met haar primeurtje achter het net doordat zij subsidiegelden misbruikte.

Het stuk vereist op bepaalde momenten behoorlijk vaart maar heeft ook een aantal dialogen die betrekkelijk saai zijn als ze niet goed worden gebracht. Voor regisseuse Riet Bor was de moeilijke taak weggelegd om van die bewuste dialogen een leuk schouwspel te maken. Tijdens zulke momenten zakte het spel echter in wat misschien met extra spelelementen had kunnen worden opgelost. De dode momenten werden overigens afgewisseld met leuke scènes die goed in elkaar zaten en vaart hadden. Ook het decor zag er goed en verzorgd uit.

Al met al een leuk stuk om te zien en het publiek heeft weer een ouderwets avondje kunnen lachen.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Leo DrijvergemeentesecretarisJan van der Helm
Mathilde Drijverzijn vrouwAlie Westerhoudt
Doortje DrijverdochterEvelyn Westerhoudt
Tom Roederseen brutale jongemanRon Wagensveld
Lien Zijgersbemoeizuchtige werksterDicky Vlastuin
Willemien Hubbeltjesmeierredactrice van de dorpsbodeJudith Zitzmann
Jacob Jobsejonge gemeente-ambtenaarRuud Oosterbeek
Petra Spekrijke weduweAnnie Methorst
Elly Spekhaar dochterAnnemieke Stam
Baron bock van Bokhovenfinancier en zwendelaarEize Oosting

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstBernard Bruinhof (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurHennie de Ruiter
KledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 28 februari en zaterdag 1 maart 2003.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT