XXXXX

Plattelandshotel “het Reekalfje”

Het plattelandshotel Het Reekalfje gelegen op de Veluwe is niet alleen bij ‘de gasten’, maar ook bij de toneelvereniging in trek.

Vrijdag 24 en zaterdag 25 april 1998 voerde toneelvereniging ’t Scherm de klucht in vier bedrijven geschreven door Gerrit Voskes op in de Camp. De populariteit van het hotel werd sommige gasten bijna fataal. Het is immers helemaal niet leuk je werkgever tegen het lijf te lopen terwijl je gezegd hebt dat je met je vrouw in Griekenland op vakantie bent. Hoteleigenaar Dolf en zijn echtgenote Diewertje hadden hun handen vol om alles in goede banen te leiden. De rol van Dolf was Dinus van der Linde op het lijf geschreven, hij leefde zich er helemaal in uit en zou geen slecht figuur slaan in opera of operette.

Dieuwertje, goed neergezet door Alie Westerhoudt, had niet zoveel waardering voor het zingen van Dolf. ‘Daar houden de Futselaars niet van,’ merkte ze op. Vader Futselaar, leuk gespeeld door Co Stuivenberg, had zo z’n eigen manieren om zoon René aan zich te binden. René, leuk gespeeld door Paul van Kolfschoten, had al eens eerder een vakantie met z’n vader laten verpesten en zag nu z’n kans schoon Helene Waterman aan de haak te slaan. Er was echter nog een gegadigde voor Helene, goed neergezet door Marja Strootman, namelijk Eugene van Santen. Van Santen, gespeeld door debutant Pim Benschop, had eerder bij haar een nacht in de badkuip doorgebracht en wilde nu wel eens echt met haar naar bed. Tegen zijn vrouw had hij gezegd dat hij naar een congres was…. Zijn vrouw Constance, de eerste avond gespeeld door Claudia Bor en de tweede door Hennie Feenstra, voelde nattigheid en kwam ook naar Het Reekalfje. Juist op het moment dat Eugene zich met Helene wilde terugtrekken op haar kamer, gooide Constance roet in het eten. René zag toen zijn kans schoon, pakte een fles champagne en ging mee met Helene. Wat er allemaal gebeurde tussen die twee kon René niet na vertellen, wel wist hij dat hij in de badkuip had geslapen. Helene had echter een foto als bewijs dat er meer was gebeurd die nacht……

Intussen hadden Johan de Witt, gespeeld door Jan van der Helm en zijn echtgenote Lenie (Annie Methorst) het wel heel erg moeilijk. Met Dolf werd afgesproken dat ze zich De Zwart zouden noemen. Toen ze vermomd werden aangesproken door de directeur van Johan, die dacht dat ze in Griekenland zaten, noemde Lenie zich De Bruin. Alsof het allemaal nog niet gecompliceerd genoeg was, brachten Peter de Witt (Ruud Oosterbeek) en zijn vriendin Ilona (Josien ter Maten) het weekend in Het Reekalfje door in de wetenschap dat zijn ouders ver weg zaten….. Toen Ilona nietsvermoedend met haar aanstaande schoonouders sprak, ontstonden er opnieuw lachwekkende toestanden. Dolf speelde een belangrijke rol om iedereen op het rechte pad te krijgen, wat hem wonderwel lukte. Al met al was het een leuk stuk waar de leden van ’t Scherm onder de bezielende leiding van Riet Bor weer veel vrije tijd in hebben gestoken. Souffleur Jolanda Strootman had niet veel werk. De verlichting was in handen van Krijn Bouman. Na afloop werden de spelers bedankt met applaus en bloemen. ‘Het was een redelijk pikant stuk maar met moraal. De jonge generatie gaf het goede voorbeeld. Woudenberg mag zich rijk prijzen met zo’n toneelvereniging,’ aldus wethouder Judith Ravestein. Ze wees ook nog op het mooie interieur dat door de firma Dalhuysen was verzorgd.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Dolfeigenaar van het ReekalfjeDinus van der Linde
Diewertjezijn vrouwAlie Westerhoudt
Johan de WitthotelgastJan van der Helm
Leniezijn vrouwAnnie Methorst
Peterzijn zoonRuud Oosterbeek
Ilonavriendin van PeterJosien ter Maten
Helene WatermanhotelgasteMarja Strootman
Meneer FutselaarhotelgastCo Stuivenberg
René Futselaarzijn zoonPaul van Kolfschoten
Van SantendirecteurPim Benschop
Constancezijn vrouwClaudia Bor

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstGerrit Voskes (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurJolanda Strootman
KledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 24 en zaterdag 25 april 1998.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT