XXXXX

Precies zijn vader

Blijspel in drie bedrijven door Ria de Looze-Lafeber.

De belangstelling voor de toneeluitvoering van ’t Scherm was vrijdag 3 november 1995 groot. In de grote zaal van het Cultureel Centrum liep de temperatuur gedurende de avond weer hoog op.

Het verhaal speelt zich af in de woonkamer van student Karel (Paul van Kolfschoten) Zijn moeder (Annie Methorst) betaalt de huur. Karel mag er geen vriendin op na houden, anders wordt zijn studietoelage ingehouden. Zijn huisbaas (Krijn Bouman) wil dat Karel tijdelijk een kamer afstaat aan Julius (Ruud Oosterbeek). Julius z’n kamer moet opnieuw behangen worden. Om Karel tegemoet te komen krijgt hij de helft van de huur terug. Eigenlijk moet Karel het geld aan z’n moeder geven. Hij heeft een beter idee en belt vriendin Monique (Claudia Bor). Die moet overwerken, waarop hij Polly (Josien ter Maten) uitnodigt voor een etentje bij hem thuis. Monique komt onverwachts toch, ze heeft haar overwerk afgezegd. Als Karel z’n moeder onverwacht met een zere enkel op bezoek komt, doet hij voor alsof Monique het nichtje van Julius is. Later moet ook Polly daarvoor doorgaan. Er ontstaan allerlei ontwikkelingen en al gauw hebben de meisjes door dat Karel van twee walletjes eet. Vooral Julius kwijt zich goed van z’n rol en weet telkens de lachers op z’n hand te krijgen met z’n opmerking: “Ouwe loeres”.

Tante DéDé (Dicky Vlastuin) speelt een nadrukkelijke rol en weet Karel aardig te commanderen. Ze vertrouwt Monique toe dat Karel z’n vader geen kapitein was op een schip, maar dekzwabber, die in ieder stadje een ander schatje had. Hij overleed aan een hartaanval nadat hij een grote geldsom had gewonnen. De handelwijze van Karel op het gebied van vrouwen lijkt veel op die van z’n vader. Tante onderkent dat.

Als blijkt dat de huisbaas z’n moeder om ver heeft gereden probeert Karel de man 300 gulden schadevergoeding afhandig te maken. Inmiddels heeft Julius de helft van het bedrag van Karel voor de huur opgeëist als zwijggeld. Zijn moeder komt er achter dat Karel geld heeft achterovergedrukt. Polly en Monique nemen met Julius Karel er tussen door voor te wenden dat een nichtje uit Amerika overkomt. Tenslotte belt er ook nog een Sandra. Karel had het antwoordapparaat ingesproken dat hij met haar wilde eten. Ook moeder ziet nu in dat Karel veel op z’n vader lijkt.

De tweede voorstelling van toneelvereniging ’t Scherm is zaterdagavond niet door gegaan. De echtgenote van Krijn Bouman overleed vlak voor de voorstelling geheel onverwacht, waarop besloten werd die avond niet te spelen.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
KarelstudentPaul van Kolfschoten
JuliusstudentRuud Oosterbeek
HospeshuisbaasKrijn Bouman
Mamamoeder van KarelAnnie Methorst
Moniquevriendin van KarelClaudia Bor
Pollyvriendin van KarelJosien ter Maten
tante DéDétante van KarelDicky Vlastuin

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstRia de Looze-Lafeber (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurBaukje Livestro-Rasch
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 3 november 1995.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT