XXXXX

Vechten voor geluk

Dat geluk niet zomaar komt aanwaaien, maar dat je er ook wel eens voor moet vechten, maakten de spelers van de toneelvereniging ’t Scherm vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 1992 duidelijk bij hun uitvoering in het verenigingsgebouw. Met uitzondering van Eefje waren de spelers stuk voor stuk ongelukkig. De één werd overheerst door z’n echtgenoot, de ander had er moeite mee dat z’n kersverse echtgenote niet zonder haar moeder kon, een derde ging ‘vreemd’ met z’n secretaresse en vrijgezel Alfred moest alle zeilen bijzetten om mevrouw Van Dam zover te krijgen dat ze met hem wilde trouwen.

Het blijspel in drie bedrijven met de titel ‘Vechten voor geluk’ speelde zich af in een hotel, dat eigendom was van mevrouw Truus van Dam, gespeeld door Alie Westerhoudt. Truus was weduwe en steeds als Alfred, de gérant (gespeeld door Henk Moesbergen) een poging waagde haar ten huwelijk te vragen, wentelde ze die af met de opmerking: ‘Daar praten we later wel eens over.’
Vakantiehulp Eefje (Evelyn Westerhoudt) speelde als ‘manusje van alles’ een absolute hoofdrol. Steeds weer wist ze de situatie naar haar hand te zetten en wond ook Alfred om haar vingers. Alfred ergerde zich aan haar optreden en riep haar regelmatig tot de orde. De eigenaresse vond Eef een leuk kind, dat voor leven in de brouwerij zorgde. Alfred vond haar echter brutaal.
De gasten hadden zo hun eigen problemen. Mevrouw Hogendijk, gespeeld door Dicky Vlastuin, logeerde in het hotel omdat haar echtgenoot op zakenreis was. Die echtgenoot bleek zich onder de naam Van Galen (Ronald Wagensveld) ook ingeschreven te hebben in hetzelfde hotel, samen met z’n secretaresse Sallie Berger, gespeeld door Claudia Bor. Mevrouw Van Dam raadde het haar af. ‘Heus hij komt wel op hangende pootjes terug,’ zo bemoedigde ze haar en voegde er aan toe dat het niet kwaad kon om te vechten voor geluk.

Emiel van Duin (Jan van den Pol) speelde de rol van Don Juan en wist mevrouw Hogendijk op plezierige wijze af te leiden. Samen met mevrouw Van Dam zat hij in het complot om de echtgenoot van mevrouw Hogendijk jaloers te maken. ‘Van Galen’ vond dit maar niets en toen hij zijn echtgenote aansprak deed ze net of ze hem niet kende. Hij was er volgens Sallie overigens helemaal de man niet naar om vreemd te gaan en hij kon haar gezien het leeftijdsverschil in het geheel ‘niet bijhouden’. Achter de schermen benadrukte Eef zijn leeftijd nog eens, door te vragen bijvoorbeeld of hij soms een kruik nodig had, terwijl het snikheet was.

Toen het echtpaar Van Vollenhove het toneel op kwam, barstte de zaal in lachen uit om het hoedje van mevrouw (Annie Methorst). Als meneer Van Vollenhove (Krijn Bouman) over zichzelf sprak, dan bedoelde hij daarbij ook z’n echtgenote. Mevrouw Van Vollenhove nam het niet langer en vond dat ze lang genoeg onder de plak van haar man had gezeten. Ze kocht nieuwe kleding, met daarbij een passende hoed. Dat ze veranderd was, kwam volgens haar door een glas ranja, dat ze gedronken had. Dit had haar ogen geopend.

Er was ook een paar dat de wittebroodsweken doorbracht in het hotel. Martine van Dalen (Petra Huisman) bleek echter niet zonder haar moeder te kunnen en Dick (Ruud Stuivenberg) vond dit maar niets. Hij besloot maar te vertrekken, want hij was beslist niet van plan om met z’n drieën op een kamer te slapen. Mevrouw Van Dam haalde hem over een eenpersoons kamer te nemen. Ze voorspelde hem dat het allemaal wel goed zou komen. Inderdaad kwam Martine tot ander inzicht en koos voor Dick. Terwijl mevrouw Van Dam en Alfred bijkomen van alle vermoeienissen rond hun gasten, vraagt mevrouw Van Dam of Alfred met haar mee wil op vakantie naar Schotland. Op zijn vraag of dan met hem wilde trouwen, antwoordde ze eerst afwijzend, maar zegde na aandringen uiteindelijk toe. In alle gevallen bleek ‘vechten voor geluk’ het beoogde resultaat te hebben.

Door haar rol in het geheel weer Eef nogal wat fooien in de wacht te slepen. Alfred, die anders altijd wilde delen, toont zich scheutig door haar 100 gulden te geven, waardoor ze de felbegeerde bromfiets kan kopen. ‘Je mag wel een keertje achterop,’ beloofde Eef. Na afloop werden de spelers beloond op een ovationeel applaus en bloemen. Ook voor regisseur Riet Bor, souffleur Piet Geldof en grimeur Gusta Kos waren er bloemen.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Truus van Dameigenaresse hotel “Welthuis”Alie Westerhoudt
Alfred de WalgérantHenk Moesbergen
EefjevakantiehulpEvelyn Westerhoudt
Yvonne HogendijkgastDicky Vlastuin
Karel Hogelijk alias Van GalengastRonald Wagensveld
Sallie BergergastClaudia Bor
Emiel van DuingastJan van den Pol
Liesbeth van VollenhovegastAnnie Methorst
Victor van VollenhovegastKrijn Bouman
Dick van DalengastRuud Stuivenberg
Martine van DalengastPetra Huisman

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
RegieRiet Bor
SouffleurPiet Geldof
GrimeAlie Westerhoudt en Gusta Kos

Opvoeringen

Vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 1992.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT