XXXXX

Voorzichtig… breekbaar

Vrolijk spel in 3 bedrijven door Hans van Wijngaarden gespeeld op vrijdag 12 en zaterdag 13 april 1996.

Jonkheer Hubert van Wateringen en zijn vrouw Constance willen naar de Bahama’s. Om te zien hoe degenen die het beheer van hun landgoed overnemen zich gedragen, spelen ze voor wassenbeeld.

Af en toe vallen ze uit hun rol, tot verbazing van hen die niet beter weten dat beelden niet kunnen praten. Het publiek daarentegen geniet hiervan. Kortom toneelvereniging ’t Scherm zorgde weer voor twee avonden vermaak.

De jonkheer en zijn vrouw hielden van geheimzinnigheid. Dat was al duidelijk bij het begin. Het interieur van hun woonkamer was ontrokken door lakens. Buiten was de donder en bliksem niet van de lucht. Onder één van de lakens hielden de jonkheer en zijn vrouw (Dinus van der Linde en Annie Methorst) zich schuil. Het was middernacht…

Notaris Maris (Henk Moesbergen) legde de laatste hand aan het spel, waarvoor hij was ingehuurd door de jonkheer. Met een brief waren Bart de Boer en zijn vrouw Anna (Co Stuivenberg en Alie Westerhoudt) uitgenodigd op het landgoed Rommelstein. De jonkheer kende de twee omdat ze hem een keer 10 liter benzine hadden geleend. Ze wilden er geen geld voor hebben en nu had de jonkheer bedacht dat zij er op toe moesten zien hoe neef Martin het landgoed zou gaan beheren. Bovendien had het echtpaar De Boer verstand van boeren. Ze waren door onteigening van hun bedrijf gezet.

De bewuste neef Martin (Paul van Kolfschoten) was weeskind en had op kosten van zijn oom mogen studeren. ‘Studeren in het horecawezen zeker,’ zo kenmerkte zijn vriendin Molly (Evelyn Westerhoudt) hem. Van het beheer van het landgoed had hij absoluut geen verstand en wilde het liefst dat het echtpaar De Boer zo snel mogelijk vertrok. Op het landgoed was tuinman Wobbe (Jan van der Helm) met zijn vrouw Geesje (Dicky Vlastuin) en hun dochter Hetty (Hennie Feenstra) achtergebleven. Hetty had evenals Martin op kosten van de jonkheer mogen studeren en had het tot landbouwkundig ingenieur weten te schoppen. Hennie en Jan speelden voor het eerst mee bij ’t Scherm. Hennie had een grote rol en wist deze uitstekend neer te zetten. Alleen zij wisten van de wassenbeelden truc.

Met name de jonkheer had wel eens behoefte aan een glas cognac of een sigaret. Toen Anna dit zag, riep ze uit: ‘De jonker staat in brand.’ Ze stopte hem pardoes een natte spons in z’n mond. Toen de wassenbeelden zich even wilden vertreden, waren ze zogenaamd haar het vrieshuis om op te stijven. De was was te zacht geworden. Bij terugkeer hadden beiden de ijspegels uit hun neus hangen. Het verhaal had een duidelijke moraal. Martin zag in, waarbij Molly een handje hielp, dat hij z’n leven moest verbeteren en maar snel iets moest gaan leren over het beheer van het landschap. Zijn oom en tante waren blij met deze ommezwaai. Overigens was De Boer erachter gekomen dat er nodig iets moest veranderen, want dat de jonkheer de zaken wel wat in het honderd had laten lopen.

Burgemeester J. Krajenbrink prees de spelers na afloop. ‘Het was fantastisch dat u zo lang stil kon zitten, u knipperde nauwelijks met uw ogen,’ zei hij tegen de jonkvrouw. ‘Ik had gedacht dat Hetty wel in de armen van Martin zou vallen, maar dat ging niet door,’ aldus Krajenbrink. Hij memoreerde dat Paul van Kolfschoten altijd een rol heeft waarbij hij op z’n donder krijgt en Dinus van der Linde het zo weet te versieren dat hij af en toe een glaasje cognac krijgt. ‘Ik heb begrepen dat dit geen slappe thee is,’ merkte de burgemeester op.

De meeste opmerkelijke rol vond Krajenbrink die van de notaris. ‘Ik wist niet dat zo’n talent in Henk Moesbergen zat. Van notaris tot drinkebroer, die het allemaal geen malle moer meer kon schelen.’
Krajenbrink sprak ook lovende woorden over Riet Bor. Zij had voor iedereen weer ‘een rol op het lijf geschreven’.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Jonkheer Hubert van WateringenDinus van der Linde
Constancezijn vrouwAnnie Methorst
Joop MarisnotarisHenk Moesbergen
Bart de BoerCo Stuivenberg
Annazijn vrouwAlie Westerhoudt
WobbetuinmanJan van der Helm
Geesjezijn vrouwDicky Vlastuin
Hettyhun dochterHennie Feenstra
Martinneef van ConstancePaul van Kolfschoten
Molly de Bruinvriendin van MartinEvelyn Westerhoudt

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
TekstHans van Wijngaarden (extern)
RegieRiet Bor
SouffleurMarja Strootman
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 12 en zaterdag 13 april 1996.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT