XXXXX

Zeg het met bloemen

Tijdens de open dag zaterdag 4 september 1993 van het Cultureel Centrum voerde toneelvereniging ’t Scherm tweemaal de klucht ‘Zeg het met bloemen’ op. Tijdens de tweede opvoering zaten er zo’n 80 personen in de zaal, waaronder veel jeugd.

Als het doek opengaat, zijn moeder en haar getrouwde dochter in de huiskamer. Moeder vindt dat alle mannen eender zijn en niet deugen. Haar man ging 19 jaar geleden naar de kapper en zit er blijkbaar nog. Hij kwam tenminste niet meer naar huis. De man van de dochter komt binnen en geeft haar een bos bloemen. Moeder zoekt er direct wat achter en denkt dat hij iets goed te maken heeft. Het is echter zo dat er twee winnaars zijn in de voetbalpool en dat hij er één van is. Maar dat mag niemand weten, want hij heeft met zijn vrouw afgesproken dat ze nooit zullen gokken.

Opa, die daar blijkbaar ook in huis woont, komt binnen en in het geheim spreekt de schoonzoon met opa af dat opa de prijs op zijn naam zal incasseren en dat opa zijn deel er dan wel van zal krijgen. Opa, die wel een neutje lust en er al heel wat naar binnen heeft gewerkt, incasseert het geld, haalt gelijk een zwerver binnen die ‘z’n oude vriend’ is en begint kwistig geld uit te delen. De zwerver, die blijkbaar honger heeft, krijgt 5.000 gulden en de bond voor oude vrijgezellen 25.000 gulden. Dit alles zeer tot ongenoegen van de schoonzoon die z’n geld snel ziet verdwijnen, maar ja, hij kan niets zeggen. Een verslaggeefster komt ‘de vreugde peilen’ maar krijgt nog heel wat meer stof voor haar artikel.

Uiteindelijk blijkt naast de schoonzoon opa de tweede winnaar te zijn van de voetbalpool, want hij heeft stiekem afgekeken van de schoonzoon. Beide hebben ze 50.000 gulden gewonnen. De zwerver blijkt de man van moeder te zijn die 19 jaar geleden naar de kapper ging. En zo werd de familie weer herenigd en waren ze met elkaar heel wat rijker.

De spelers waren goed te spreken over de nieuwe ruimte. “De akoestiek is goed. Je merkt dat het geluid beter overkomt dan in het Verenigingsgebouw. Voor ons is dit makkelijker.” Ook over het licht waren de spelers tevreden, al is men van plan er zelf nog wel wat bij te plaatsen. Het podium is even groot als in het Verenigingsgebouw, maar dat kan zo nodig nog met een meter worden verlengd. ‘Er zijn nog wat kinderziektes, maar die zijn goed op te lossen. Wij zijn goed tevreden.’

Opvoeringen

Zaterdag 4 september 1993.

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT