XXXXX

Zeg, kan ik je man even lenen?

Je zult maar de vraag voorgelegd krijgen: “Zeg, kan ik je man even lenen?” Irene Valentijn meende dat dit voor een kapotte afvoer was, maar Agnes Stolk had andere bedoelingen. Ze kreeg een oom en tante op bezoek aan wie ze verteld had dat ze getrouwd was en dat was niet zo.

Liefhebbers van toneel komen deze weken volop aan hun trekken. Toneelspel op jaarvergaderingen is erg in trek. De bijna 40-jarige toneelvereniging ’t Scherm bracht vrijdag 12 en zaterdag 13 februari 1999 in de Camp het vrolijke spel in drie bedrijven: “Zeg, kan ik je man even lenen?” door Hans van Wijngaarden. De eerste voorstelling in 1960 werd in Hotel Schans gegeven. Opgevoerd werd toen: “Deining rond de dorpsdokter”. Opvallend was dat het souffleurshokje op het midden van het toneel ontbrak. Dit keer speelde ’t Scherm met 2 souffleurs vanuit de coulissen. Over de belangstelling mocht ’t Scherm niet klagen. Beide avonden was de grote zaal van de Camp goed gevuld. De woonkamer van de familie Valentijn -hoe toepasselijk deze naam rond Valentijsdag- was smaakvol ingericht door Dalhuysen Totaal Wonen.

Irene (gespeeld door Annie Methorst) was getrouwd met Bas (Ronald Wagensveld). Hij wilde tegen de zin van Irene maar wat graag de man van Agnes (Hennie Feenstra) spelen. Irene zag het allemaal niet zitten temeer omdat ook nog de ouders van Bas (gespeeld door Jan van der Helm en Alie Westerhoudt) een weekend kwamen logeren. En hoe moest het dan ’s nachts met vier logés? Tante Betsie (Anna Roes) was getrouwd met oom Boris (Dinus van der Linde). Ze zouden vanuit Rusland op weg naar Housetown enkele uren bij hun nichtje Agnes op bezoek komen. Agnes was de buurvrouw van de familie Valentijn. Oom Boris kweet zich voortreffelijk van z’n rol met een taaltje dat op gebroken Russisch moest lijken. Menig man in de zaal was jaloers op hem omdat er nogal wat gezoend werd. Zo ook Jos, die de zaal meerdere keren aan het lachen bracht door zijn spontane reacties. Betsie en Boris lieten zich brengen door een bedeesde chauffeur Klaas Kamerman (gespeeld door Pim Benschop).

Dochter Evelyn (Marja Strootman) vond de ‘partnerruil’ van haar vader maar niets. Ze wees op haar opvoeding waarbij liegen -leugens hebben korte benen- uit de boze was. Menig keer zei ze dat ze alles zou verklappen, maar het kwam er steeds niet van. Hoewel Agnes en Bas stug volhielden met elkaar getrouwd te zijn, kregen Betsie en Boris steeds meer in de gaten dat er iets niet klopte. Opa en oma Valentijn snapten er niets van. Achteraf bleek dat Betsie alles van te voren wist en met de moeder van Klaas een afspraak had gemaakt om Agnes en Klaas te koppelen. Lachwekkend was de scene waarbij iedereen in nachtgoed rond liep en er op het toneel een ‘kermisbed’ werd opgemaakt. Met twee pompen tegelijk zorgde Klaas met z’n benen dat het luchtbed werd opgepompt. Bas deelde beurtelings het bed met Irene en Agnes of alle twee tegelijk. Betsie deed alsof ze slaapwandelde en Boris lustte nog wel een slaapmutsje.

Opa en oma konden van het vele lawaai niet slapen en kwamen ook een kijkje nemen. Al met al deed niemand een oog dicht. De gil van tante Betsie toen ze zogenaamd wakker werd na het slaapwandelen deed de zaal opschrikken. ’s Morgens vroeg tante Betsie opheldering aan Bas, die samen met Irene het bed had gedeeld. Irene werd hierop door de tante ontslagen.

Klaas en Agnes bleken elkaar van vroeger te kennen en toen de auto moest worden volgetankt leek de liefde te zijn beklonken. Dit tot grote opluchting van Irene. Tante Betsie kreeg haar zin. Ze was er achter gekomen dat haar nichtje niet was getrouwd omdat ze nooit trouwfoto’s had opgestuurd. Alle spelers hadden zich goed ingeleefd in hun rol en vertoonden professioneel toneelspel. Van souffleren was niets te merken. Burgemeester J. Krajenbrink, die met zijn echtgenote vrijdagavond de voorstelling opluisterde, reikte na afloop bloemen uit aan de spelers, souffleurs Jolanda Strootman en Claudia Bor en regisseur Riet Bor. “Woudenberg zit vol verrassingen. Vanmorgen kwam ik Annie Methorst nog tegen en vroeg me af hoe ze er dit keer op het toneel uit zou zien,” aldus Krajenbrink.

Rolverdeling

rolnaamfunctiegespeeld door
Bas ValentijnRonald Wagensveld
Irenezijn vrouwAnnie Methorst
Evelynhun dochterMarja Strootman
Willem Valentijnzijn vaderJan van der Helm
Annazijn moederAlie Westerhoudt
Agnes Stolkde buurvrouwHennie Feenstra
Tante Betsie NikolajevAnna Roes
Oom Boris NikolajevDinus van der Linde
Klaas KamermanPim Benschop

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
RegieRiet Bor
SouffleurJolanda Strootman & Claudia Bor
KledingadviesAnna Roes
GrimeAlie Westerhoudt

Opvoeringen

Vrijdag 12 en zaterdag 13 februari 1999.

Zie ook

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT