XXXXX

50 jaar Wombarg

Jubileumvoorstelling daverend succes!

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2009 speelde ’t Scherm een eigen stuk, met zang en muziek, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de club. Het productie-duo Jan Duijnhoven en Judith Zitzmann had een mooie mix van historie en humor bijeengeschreven, dat door spelers èn oud-spelers met vaart en enthousiasme werd opgevoerd. Twee avonden was het feest voor een uitverkochte zaal; vrijdag moesten er zelfs mensen weggestuurd worden zó vol was het!

De voorbereiding duurde driekwart jaar: rollen leren, repeteren, decors bouwen en schilderen, kostuums uitzoeken, er komt een heleboel bij kijken, eer zo’n voorstelling ‘staat’!

Het stuk, ’50 jaar Wombarg’ bestond uit vier taferelen, omlijst door zang en muziek, verzorgd door enkele leden van ‘De Poortzangers’. Het behandelde een periode van 50 jaar uit Woudenbergs historie rondom 1800. Elk tafereel betrof een andere situatie in het dorp: de tijd van de adel, de Bataafse Republiek, de Franse overheersing en het Koninkrijk de Nederlanden. Een uitvoerige beschrijving voert te ver, daarom een kort impressie van elk tafereel.

In ‘Wie krijgt mijn dochter in het gareel’ (1775) is het dorp eigendom van de graaf. Deze heeft grote moeite om zijn oudste dochter uitgehuwelijkt te krijgen, maar met behulp van een van de dorpelingen lijkt dat toch te lukken. Een topper was hier met name het spel van twee oud-leden: Henk Moesbergen als de graaf en Evelyn Westerhoudt als de opstandige dochter Henriëtte (‘Jetje’), die het generatie-conflict met veel elan op de planken zetten! Met daartussen een uiterst laconieke ‘boer Voskuilen’, leuk gespeeld door Gert van den Berg.

Het tweede tafereel, ‘Vrijheid voor de burger? En wie (wij) dan?’ (1795) speelt in de Bataafse republiek, de periode waarin de burgers de macht overnamen van de adel en zelfbestuur kregen. In dit tafereel willen de vrouwen meeregeren, en als de mannen tegen zijn, dan dwingen ze het af met een belegering! Hier was het collectief van dorpsvrouwen, onder leiding van ‘vrouw Davelaar’ (Dicky Vlastuin) erg leuk om te zien: het verzet, de plannenmakerij en de belegering, het liep als een trein. Een van de speelsters, Trudi Stoffer, viel jammer genoeg kort voor de voorstelling uit wegens ziekte, maar co-producer Judith nam de rol snel en vaardig over.

Na de pauze (zonder de gebruikelijke lotenverkoop, daar was geen tijd voor) was de Franse tijd aan de beurt, met ‘Een grapje met gevolgen’ (1805). In het huis van de Franse generaal, die met zijn troepen op de Woudenbergse hei de piramide heeft gebouwd, wordt een grap uitgehaald met een zuiplap uit het dorp. Als dat uit de hand loopt, is het de ‘dienstmeid Geurtje’, een leuke rol van Josien ter Maten, die de boel weet te redden. De beoogde ‘dronkelap’, oud-lid Jan van der Helm, viel enkele weken voor de voorstelling uit wegens ziekte. Gelukkig had onze regisseur genoeg ervaring met alcohol, om deze rol snel over te nemen.

Het laatste tafereel was ‘De controleur van de Koning’ (1825), waarin twee Haagse oplichters verwarring in het dorp aangrijpen om hun slag te slaan. Gelukkig weten de vrouwen dit te voorkomen. Eize Oosting en Ruud Oosterbeek waren fraaie oplichters, de beslissende klap die hen uitschakelde werd gegeven door de onnozele ‘Gijsje’, een leuke rol van Monique Beers.
Veel succes had hier ook de stokoude ‘Gartje’, een komische rol van Annie Methorst. Gartje begon al in het eerste tafereel, als huishoudster bij de graaf, en je zag haar gedurende de avond steeds ouder worden. Prima gedaan!

Eigenlijk zouden we alle spelers en speelsters moeten noemen, want het was een fantastische teamprestatie, waar in het dorp nog lang over is nagesproken! ’t Scherm heeft in deze jubileumvoorstelling laten zien dat toneel van niveau in Woudenberg mogelijk is.

We gaan nog vele jaren door, klonk er in het slotlied!

Rolverdeling

1e tafereel: ‘Wie krijgt mijn dochter in het gareel?’

rolnaamfunctiegespeeld door
Hendrikgraaf van RechterenHenk Moesbergen
Alidazijn vrouwAlie Westerhoudt
Jetje (Henriëtte)hun oudste dochterEvelyn Westerhoudt
Juliahun tweede dochterMonique Beers
Gartje Gaasbeekde dienstbodeAnnie Methorst
Gijsbert van GinkellandjonkerRuud Oosterbeek
Karel VoskuilenherenboerGert van den Berg

2e tafereel: ‘Vrijheid voor de burger? En wie dan?’

rolnaamfunctiegespeeld door
Hendrikgraaf van RechterenHenk Moesbergen
Alidazijn vrouwAlie Westerhoudt
Jetje Voskuilenhun dochterEvelyn Westerhoudt
Karel Voskuilenhaar man, herenboerGert van den Berg
Gartje Gaasbeekde dienstbodeAnnie Methorst
Lambert DavelaartabakstelerRuud Oosterbeek
Maatje Davelaarzijn moederDicky Vlastuin
Aaltje LagerweijwinkeliersterJosien ter Maten
Heiltje Lambalgenarme weduweTrudi Stoffer
Johan van Dalenafgevaardigde van de Bataafse RepubliekDick Kamps

3e tafereel: ‘Een grapje met gevolgen’

rolnaamfunctiegespeeld door
Madam Eugénievrouw van Generaal MarmontJudith Zitzmann
SophieFranse hofdameAnna Roes
CorneliaNederlandse hofdameWendy Apon
Gerard van Bergenkapitein van de wachtEize Oosting
Geurtje Moesbergende dienstmeidJosien ter Maten
Arend Bolseen dronken kerelJan Duijnhoven

4e tafereel: ‘De controleur van de Koning’

Dorpelingen

rolnaamfunctiegespeeld door
Erris Gijtenbeektabaksteler en raadslidGert van den Berg
Hendrina Gijtenbeekzijn vrouwDicky Vlastuin
Gijsjehun niet zo slimme dochterMonique Beers
Geurtje BlokhuisbakkersvrouwJosien ter Maten
Mina Hazelegerbeetje deftige weduweWendy Apon
Gartje Gaasbeekde stokoude Gartje GaasbeekAnnie Methorst

Bezoekers

rolnaamfunctiegespeeld door
Frederik Jacobsealias de controleurEize Oosting
Theodoor (Tedje) van Esalias zijn bediendeRuud Oosterbeek

Achter ’t Scherm

taakuitgevoerd door
Productie en regieJan Duijnhoven & Judith Zitzmann
SouffleurAnnemieke de Brons, Eize Oosting & Trudi Stoffer
GrimeAlie Westerhoudt & Annemieke de Brons
Zang en muziekGerrit Donselaar, Jan Harskamp, Gerrit Grootentraast, Dirk Methorst en Teus Valkenburg

Opvoeringen

Vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2009.

Media (foto’s)

Wordt aangevuld… (Zie hier.)

Gebouwd door toneelvereniging ‘t Scherm en NedICT